събота, 18 януари 2014 г.

Терапия за увредена коса







Направих доста голяма пауза, тъй като декември направо ме погълна, а началото на януари - още повече. Време е вече да се появя и тук.

И тази зима усетих, че косата ми се е поизтощила, става ми все по-трудно разресването, което вероятно се дължи на фактът, че хич не й спестявам преси, сешоари, боядисване, изсветляване. Да се чуди човек как изобщо имам някаква коса.


www.short-hair-style.com


Въпреки че притежавам тонове козметика, най-доброто средство, за моментално съживяване, е домашно приготвено. Това е моята любима "топла терапия" и ефектът от нея е видим още след първото й прилагане. Необходими са три съставки: масло от авокадо, масло от бадем и зехтин. Нека спомена накратко полезните им свойства. Ако не обичате "любопитни факти", прескочете следващите три абзаца.

Масло от авокадо:
  • Съдържа множество хранителни вещества: вит. А, B, D, E, протеини, аминокиселини, желязо, мед, магнезий и фолиева киселина.
  • Притежава естествени овлажняващи свойства, заключващи влагата във вътрешността на косъма
  • Действа като естествен SPF
  • Чудесно средство за дълбока терапия на косата, нейното укрепване и добавяне на блясък


Бадемово масло:
  • Богато на вит. Е, D, желязо, магнезий, калций, мазнини.
  • Редовната му употреба придава блясък на косата.
  • Помага за съживяването на увредената от сешоари, преси и стилизиращи продукти коса


Зехтин:
  • Съдържа протеини, мазнини, вит. Е, К
  • Изключително подходящ за заглаждане на хвърчаща коса и заплетени краища.


Как да си приготвим маската?
1 ч.л. зехтин
2 ч.л. масло от авокадо
2 ч.л. бадемово масло

Внимание! Тази маска е за наистина много суха и заплетена коса. В противен случай ще я утежни и направи да изглежда безформена. Ако считате, че е твърде "тежка" за вас, можете да използвате и само масло от авокадо.

Маслата, които използвам са на Икаров, а зехтинът- какъвто имам под ръка.






Смесваме ги и изсипваме в малко шишенце/тубичка. В зависимост от това колко е дълга и гъста косата, количество е достатъчно за 10-на пъти (даже и повече).

И самата процедура:
1. Затопляме маслата (в загрята вода). В никакъв случай не бива да са врели, за да не изгубят полезните си свойства или увредят косата.
2. Навлажняваме косата с топла вода.
3. Достатъчни са няколко капки от сместта, които разтриваме между дланите и нанасяме по дължината косата, като внимаваме да не прекаляваме, тъй като отмиването им ще бъде трудно. Наблягаме най-вече на крайчетата.
4. Завиваме косата с найлонова шапка или торбичка.
5. Завиваме с кърпа, която може също да затоплим с помощта на ютия.

Престояваме  около 30- 40 мин., ако сме по-търпеливи, може и час. Честота на тези процедури зависи от състоянието на косата, но веднъж седмично е напълно достатъчно за много суха и увредена.

След като сме изчакали търпеливо половин-един час, изплакваме добре и продължаваме с къпането, както обикновено. 

Защо топла терапия? 


www.kingarthurflour.com


Защото чрез загряването на маслата и увиването на главата, помагаме на полезните съставки да проникнат по-дълбоко в косъма. Не мога да го напиша научно, рискувам да прозвучи нелепо, но да кажем, че кутикулите на косъма се отварят под въздействието на топлината. 

Е, това е от мен,  отивам да развявам грива като в реклама на шампоан. Чао :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар